Bashar al-Assad spune că Turcia nu trebuie să devină un stat ”duşman” pentru Siria

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat joi că nu vrea să facă din Turcia vecină un stat „duşman”, în pofida ofensivei turce în nordul ţării care a provocat o confruntare între cele două armate, relatează AFP.

„Trebuie să ne asigurăm că nu transformăm Turcia într-un duşman”, a declarat Bashar al-Assad în cadrul unui interviu pentru televiziunea de stat.

„Aici intervine rolul ţărilor prietene”, precum Rusia sau Iran, a precizat el.

Preşedintele sirian l-a calificat totuşi pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan drept „duşman” din cauza politicii sale ostile faţă de puterea de la Damasc.

De-a lungul întregului conflict sirian, care s-a soldat cu peste 370.000 de morţi de la declanşarea sa în 2011, Turcia a susţinut grupurile rebele împotriva regimului lui Bashar al-Assad.

Armata turcă şi rebelii sirieni au desfăşurat operaţiuni militare comune în nord ţării împotriva grupării jihadiste Statul Islamic şi împotriva forţelor kurde pe care Ankara le califică drept „teroriste”.

Ultima ofensivă, declanşată la 9 octombrie, a permis Turciei şi aliaţilor săi să ocupe o fâşie frontalieră de 120 km în detrimentul principalei miliţii kurde siriene Unităţile de protecţie a poporului (YPG).

Operaţiunea a fost suspendată prin două acorduri separate încheiate de Washington şi Moscova cu autorităţile turce.

Ankara vrea să creeze o „zonă de securitate” cu o lăţime de 30 km în interiorul teritoriului sirian, pentru a împiedica apariţia unui nucleu de stat kurd la frontiera sa, susceptibilă să alimenteze revendicările de independenţă ale acestei minorităţi etnice prezente şi pe teritoriul său.

De asemenea, obiectivul său este de a repatria o parte din cei 3,6 milioane de refugiaţi sirieni găzduiţi de Turcia din 2011.

La rândul său, regimul sirian vede cu ochi răi autonomia autoproclamată a kurzilor în nordul ţării pe fondul conflictului şi vrea ca în cele din urmă să recucerească întreg teritoriul, inclusiv zonele controlate de armata turcă.

Acordul între Ankara şi Moscova prevede patrule comune turco-ruse de-a lungul frontierei siriano-turce.

Joi, Bashar al-Assad a subliniat că acest acord este „temporar”. „Trebuie să facem distincţia între obiectivele strategice (…) şi abordările tactice”, a afirmat el.

Preşedintele sirian a vorbit în interviu şi despre situaţia din regiunea Idlib, din nord-vestul ţării, care a făcut obiectul unui acord între Rusia şi Turcia în septembrie 2018, rămas literă moartă.

„Turcii nu au respectat acest acord, dar eliberăm Idlib (…) progresiv prin intermediul operaţiunilor militare”, a afirmat el.

Regiunea Idlib este ultimul bastion ostil lui Assad care scapă controlului său.AGERPRES/(AS – editor: Florin Ştefan, editor online: Daniela Juncu)

Distribuie pe ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter