Pe spatele românilor! Rovinieta scutură buzunarele

CNAIR a încasat, de la șoferii români, doar în 2019, peste un miliard şi jumătate de lei.

Cu peste un miliard şi jumătate de lei, adică peste 314 milioane de euro, atât cât a încasat Compania de Drumuri din plata rovinietei anul trecut, s-ar fi putut construi în jur 31 de kilometri de autostradă. Asta dacă îi construim pe toţi în zona de câmpie, unde costul pentru un singur kilometru se ridică la 10 milioane de euro. Sau am fi putut construi de la zero şi dota un spital regional.

Rovinieta, așa cum este ea definită în OG/2008, este documentul sau înregistrarea electronică folosită pentru atestarea achitării tarifului perceput pentru circularea pe rețeaua de drumuri naționale din România. Toate detaliile legate de model, formă, conținut, condiții și mijloace de eliberare a rovinietei se stabilesc prin norme metodologice aprobate de ordine ale Ministerului Transportului și Infrastructurii.

Rovinieta este deci o taxa de drum obligatorie pentru orice vehicul de transport marfă sau persoane care circulă pe drumurile naționale, dar și pe drumurile aflate în intravilanul municipiilor și reședințelor de județ.

Circularea fără Rovinieta se sancționează prin amenzi cu valori în funcție de tipul autovehiculului. Așadar,  CNAIR nu a luat bani doar din vânzarea celor 22 de milioane de roviniete, ci şi din lipsa lor!  Anul trecut, inspectorii CNAIR au aplicat peste 700 de mii de amenzi şi peste 150 de mii de sancţiuni pentru neplata taxei de Pod – Fetești.

Pe rețeaua de Autostrăzi și Drumuri Naționale sunt montate peste 100 de camere pentru verificarea rovinietei, iar amenzile pornesc de la 250 de lei pentru autoturisme și ajung la 4.500 de lei pentru camioane.

Încasările din rovinietă ajung la bugetul CNAIR în timp ce amenzile la bugetul de stat, informează antena3.ro.

Vezi și

EXCLUSIV Acțiune, motor! Marcel Vela filmează??!

Cine ar fi îngenuncheat-o pe Ana Birchall – De ce nu ar fi ajuns ministru în Guvernul Orban

EXCLUSIV Şmen făcut de Guvernul Orban! Condiția care le anulează acest drept polițiștilor și militarilor

Distribuie pe ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter